Φεβρουάριος vol. 2

aka ταξιδεύοντας στην Ολλανδία..
Delft, Utrecht, Amsterdam,Rotterdam, The Hague κι έχουμε ακόμα

Ομολογώ ότι ο Φεβρουάριος ήταν πολύ ταξιδιάρης μήνας, διαφορετικοί προορισμοί, διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές αναμνήσεις..
Η Ολλανδία ,έχω να δηλώσω, ότι είναι μια πανέμορφη χώρα και αδικείται κάτω από τις προκαταλήψεις των υπολοίπων (Δυτικό)(και μη)Ευρωπαίων σχετικά με τη νομιμοποίηση της χρήσης των μαλακών ναρκωτικών, του «αγοραίου έρωτα» , την (επιτέλους) ελευθερία έκφρασης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, και γενικά τις φιλελεύθερες στάσεις σε διάφορα ζητήματα.
Για παράδειγμα, στο άκουσμα ενός ταξιδιού προς την Ολλανδία, το μυαλό όλων πάει αυθαίρετα στο Άμστερνταμ, στα κόκκινα φανάρια, στο «χόρτο»..
Ζώντας σ αυτή τη χώρα εδώ και 6 μήνες, έχω να πω ότι όλα αυτά είναι.. μπαρμπούτσαλα!!
Όντας υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης των μαλακών ουσιών και στις άλλες χώρες, έχω να δηλώσω ότι τα εκατοντάδες coffeeshop αποτελούνται κατά κανόνα από «μανιακούς» τουρίστες. Όσοι τάσσονται τη μία μέρα κατά, την επόμενη τρέχουν να περάσουν τα σύνορα από Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο..
Στο θέμα μας όμως, εντάξει το Αμστερνταμ είναι σαν ένα κράτος μόνο του, πολυπολιτισμικό, πολυγλωσσικό, πολύ-επισκέψιμο και αρκετά τουριστικό.. εννοείται πως αξίζει να το επισκεφτείς, είναι το Αμστερνταμ..αλλά σε μία μέρα άντε 2 μπορείς να δεις τα πάντα..αν το δεις μόνο ως «τουρίστας Ιάπωνας».. είναι το κανάλι του, τα μουσεία Van Gogh, Rijksmuseum, Stedelijk, De Appel,(σε τιμές φαρμακείου εννοείται 15€ η είσοδος, αλλά λες ..δε βαριέσαι..van Gogh..είναι θα πάω.. εκεί στηρίζονται κι αυτοί!), όλες οι γειτονιές του, είναι μια εμπειρία ακόμα και η red light distinct και το πανηγύρι, τα δημόσια ντιζαϊνάτα ουρητήρια αρρένων,η νυχτερινή ζωή, η «φτιαγμένη» ατμόσφαιρα της πόλης 24 ώρες το 24ώρο, κι ίσως κι άλλα που ξεχνάω.. αλλά δεν είναι και η πιο όμορφη πόλη της Ολλανδίας κατά εμέ, που δεν την έχω επισκεφτεί κι όλη..ακόμα!

*Up to date soon..

χρήσιμες ιστοσελίδες για το Άμστερνταμ:

1. http://www.iamsterdam.com/en/visiting

2. http://www.amsterdam.info/

Βγάζω το καπέλο μου για την Ουτρέχτη , αυτή η πόλη με κέρδισε αμέσως, πριν κατέβω καλά καλά από το τραίνο, αν και φτάσαμε απογευματάκι και είχε ήδη βραδυάσει + το γεγονός ότι πετύχαμε και πολικά ψύχη..απτόητοι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς το πρωί είναι να πάρει ένα από τα καραβάκια που έχει και να κάνει το γύρο των καναλιών, μικρών και μεγάλων , – επανάληψη σε όποια γλώσσα ξέρει ο καθένας αφού η ξενάγηση γίνεται σε 3-4 γλώσσες ταυτόχρονα- και έτσι γνωρίζεις όλη την πόλη και σημειώνεις τα μέρη που σου άρεσαν. Θα παραδεχτώ ότι την Ουτρέχτη την γνώρισα περισσότερο ως περιπατητής στο κέντρο και στα δρομάκια, στη νυχτερινή ζωή και τις γεύσεις, χωρίς να επισκεφτώ κάποιο μουσείο, ενδείκνυται θαρρώ για «γύρισμα». Διανυκτερεύοντας δυστυχώς μόνο μία βραδιά, δεν ξετρύπωσα όλα τα καλά σημεία, αλλά σίγουρα την 2η φορά θα ναι όλα πιο εύκολα, πάντως τα καφέ σε στυλ καφεναί Θεσσαλονίκης και ποδήλατο Αθήνας, τα έχει σίγουρα..

Χρήσιμα sites για Ουτρέχτη:

1. http://www.utrechtcity.com/

2. http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=13353

Ντέλφτ, Ρότερνταμ , Χάγη..

Αν και ήταν γρήγορο το πέρασμα από τα πρώτα 2, το Ντέλφτ σίγουρα βγαίνει νικητής.. βλέποντας το για 2η φορά, διαφωνώ απόλυτα με κριτική φίλου, που το χαρακτήρισε: μικρό, γραφικό και άχρηστο.. 🙂 το Ντελφ είναι πολύ μικρή πόλη, πολύ γραφική με μικρά καναλάκια να διασχίζουν όλο το κέντρο της πόλης, γέφυρες που μπορείς να τις περάσεις πεζός, με ποδήλατο, πατίνι.. έχει 2 εκκλησίες: τη μία με το μαύρο καμπαναριό , να τη συνοδεύει ο μύθος της «καταραμένης» οροφής του( σκοτώθηκαν διάφοροι στο παρελθόν στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν το καμπαναριό κι από τότε κανείς δεν το τολμά, αποτελεί βέβαια κι ένα τουριστικό τρικ!) και η άλλη , όπου γίνονται οι κηδείες μόνο των γαλαζοαίματων (τι τιμή!) , γραφικά στενάκια όπου μπλέκονται τα καφέ με τα μαγαζιά, και μια πλατεία περιτριγυρισμένη από τα πιο «in».. To Ντελφ είναι επίσης ονομαστό και για τις φημισμένες πορσελάνες του , αποτελεί ,δε, και τον  τόπο καταγωγής του γνωστού ζωγράφου Vermeer. Φημίζεται όμως και για το πολύ καλό Πολυτεχνείο του!

Delft: http://www.delfttoerisme.nl/eng/index.shtml

Ρότερνταμ

Μια άλλη Ολλανδία ξετυλίγεται μπροστά σου, όταν φτάνεις στο Ρότερνταμ, μια πιο μοντέρνα, μια – που ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει και τις υπόλοιπες πόλεις-. Είναι εντυπωσιακό, περίεργα σχεδιασμένα και χτισμένα κτίρια, έχει τη θάλασσα και το λιμάνι που προσδίδουν ένα + σε κάθε πόλη , γέφυρες και μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι..Συγκίνηση που συναντάς ξανά και το θαλάσσιο στοιχείο , πέρα από τα ποτάμια και τις λίμνες, συγκίνηση που δεν την νιώθεις στο λιμάνι του Άμστερνταμ, αλλά σε συνεπαίρνει στην Χάγη.. Το Ρότερνταμ αποτελεί την πόλη που χτυπήθηκε περισσότερο από τους βομβαρδισμούς στον WW II το ’40 , και γι αυτό τη δεκαετία του ’50  μέχρι και το ’70 η πόλη στην ουσία ξαναχτίστηκε από την αρχή ( είχαν κι αυτοί την αντιπαροχή τους!)  Κατεβαίνοντας στο σταθμό Rotterdam Blaak  έχεις στα πόδια σου όλο το λιμάνι και την περιοχή γύρω απ΄αυτό, λιμάνι που μέχρι το 2004 ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο και παραμένει ακόμα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Μια απογοήτευση σε περιμένει όμως αν θελήσεις να περπατήσεις ώς το κέντρο της πόλης, το οποίο είναι ένα ατελείωτο shopping mall!  Πρόταση: Ρότερνταμ , βόλτα στο λιμάνι = όχι πάνω από μισή μέρα. Μουσεία πάλι δεν επισκέφτηκα κανένα ούτε κι εδώ..

Ρότερνταμ:

http://www.rotterdam.info/uk/

Den Haag,

η τελευταία εξόρμηση , μόλις προχθές..ένα όνειρο. Άκουγα, Χάγη, ευρωπαϊκό δικαστήριο και φανταζόμουν κάτι το αντίστοιχο του Ρότερνταμ..όμως καταφέρνει να συνδυάσει την «ευρωπαϊκή» της υπεροχή ( βλ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) με τη γραφικότητα του κέντρου της , το κόκκινο τραμ, την ατελείωτη παραλία, τον ωκεανό που απλώνεται μπροστά σου ( στα – η απίστευτα γρήγορη εκμετάλλευση της γύρω περιοχής σε εμπορικούς ρυθμούς), τις νόστιμες κρέπες , και την απίστευτη θέα απ το κτίσμα μέσα στη θάλασσα, υψοφοβία  σε συνδυασμό με διάθεση περιπέτειας ανεβαίνοντας στον ψηλό φάρο και ο κρύος αέρας να σε χτυπάει στο πρόσωπο..

Χρήσιμη ιστοσελίδα :

http://www.thehague.nl/default.asp?id=DOORWAYNEWS-uk

Σίγουρα σε κάθε πόλη υπάρχουν  πολλά που ουτε καν ανακάλυψα και η παραπάνω κριτική είναι άκρως προσωπική..

Ακολουθεί και μία πιο οπτική παρουσίαση.. soon

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: